Review: FastStone Image Viewer

Untitled

Cu ceva ani in urma existau foarte putine programe de vizualizat fotografiile care sa citeasca toate formatele de RAW, fara vreun update necesar. La momentul in care eu am inceput sa utilizez FastStone Image Viewer mai exista doar Irfanview cu care nu m-am imprietenit. Sunt sigur ca sunt foarte similare, dar FastStone parca a fost ca o manusa potrivita.

La ce il folosesc si de ce am nevoie de el, in ciuda faptului ca folosesc binenteles si Adobe Lightroom?

1. Vizualizator de fotografi:

Eu de ceva ani nu am mai tras nici un eveniment sau vreo fotografie doar in JPEG. Mai trag rareori, cand mi se cere sa dau pe loc cateva cadre, RAW + Jpeg. Insa fie ca e sport, nunta sau pur si simplu ma plimb cu aparatul pe umar fara sens, el este setat pe RAW. Prefer sa plang ca nu am spatiu, decat sa plang ca nu am de unde sa compenzez 2 trepte in procesare.

fastone

Si ca vizualizator de RAW-uri am nevoie sa se miste foarte repede, pentru ca deseori trec prin poze ca si cutitul prin branza. Si Fastone Image Viewer este optimizat sa nu incarce fotografiile la rezolutia si calitatea maxima. Ba chiar are setari pentru acest lucru. Fata de Adobe Lightroom nu are nevoie de import si indiferent de cat de puternic este calculatorul zboara printre RAW-uri.

Ca multi fotografi, si eu sunt curios sa vad daca am focalizat cum trebuie si printr-un singur click stanga al mouse-ului in punctul in care doresc imaginea mi se mareste full-size (sau cat am seta sa mareasca). Nu trebuie sa apas nici un + / – sau vreo combinatie de butoane.
De asemenea trecerea printre fotografii se face foarte simplu cu ajutorul Scroll-ului de pe “soarec”, fara stanga / dreapta, lucru care imi este foarte la indemana.

Mutand cursorul mouse-ului pe margina dreapta a fotografiei, principalele informatii din EXIF + histograma pot fi vizualizate.

CITESTE SI: Inspiratie: Chase Jarvis

 

2. Selectarea fotografiilor ( ce urmeaza sa le import in Lightroom si sa le editez)

Softul permite cu ajutorul tastei ” \ ” sa tag-uim fotografiile. Si practic cu scroll-ul schimbam fotografia si daca ne place cu cealalta mana pe tastatura o TAG-uim. O procedura simpla si la indemana.
Dupa ce ajungem la final, cu dublu-click pe poza iesim din full-screen si cu click-dreapta pe orice thumbnail putem selecta toate fotografiile taguite: TAG /Select All Tagged Files si apoi drag and drop in Library in Lightroom.
Astfel scurtam timpul de import si nu mai pierdem in Lightroom timp sa eliminam fotografiile ce nu ne trebuiesc.

3.Editor de fotografii

Softul permite utilizarea de adjustari principale: Brightness, Contrast, Expunere, Crop, Resize si multe altele. Si pot fi utilizate pentru numar mari de fotografii, selectii intregi.
Totusi la o conversie in masa din RAW in JPEG am observat deseori ca JPEG-urile rezultate sunt mai subexpuse decat RAW-urile si din acest motiv am evitat sa il folosesc in acest scop.

Ca si sfat de utilizare, bifati sa arata si foto si video. In timp la mine a devenit chiar browser pentru fotografii, si de multe ori copiez cu el de pe card in calculator. El vine implicit setat sa arate doar fotografiile si din neatentie puteti copia doar fotografiile si fisierele video vor ramane pe card ( am comis-o, am invatat din aceasta lectie).

Softul este GRATUIT si se poate descarca de aici.

Voi ce folositi si din ce motiv? Stiu ca in Windows 10 acum se pot vizualiza toate RAW-urile.
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *